OGRAJE

Širok izbor izdelkov in storitev zadovoljuje potrebe po ograjevanju v kmetijstvu (ograjevanje pašnikov in vzgajališč divjadi, izdelovanje kletk za male živali, izdelavo mrež za zaščito sadnega drevja pred zemeljskimi škodljivci), za zaščito zasebnih stanovanjskih objektov (ograjevanje zelenic in vrtov), javnih objektov (šole, vrtci, parkirišča, športni objekti, bazeni, parki), industrijskih in trgovskih objektov, infrastrukturnih objektov (avtocest, železnic, energetskih in telekomunikacijskih objektov) ter objektov z visoko stopnjo varovanja (zapori, vojaški objekti).

Po namenu jih delimo na:
– balkonske,
– stopniščne,
– okenske,
– dvoriščne, ki so narejene lahko iz različnih materialov, kot so

KOVINA
Danes sigurno najbolj razširjena surovina, ki dopušča izredno velike možnosti pri projektiranju (kovana ograja, industrijska ograja, moderna ograja, ograja pripravljena za montažo lesa, PVC polnila, AL polnila; ..). Največja prednost je ta, da jih lahko z modernimi stroji preoblikujemo tudi v bolj zahtevne oblike in težke terenske situacije (nakloni, okrogline,. .).

INOX ali NERJAVNO JEKLO
Uporaba nerjavečega jekla za izdelavo ograj in vrat je v zadnjem času v izrednem porastu. Trajnost , moderni dizajni in nenazadnje zahteve za določene objekte (živilska industrija) so prav gotovo prednosti INOX ograj in vrat, slabosti pa je potrebno iskati predvsem v ceni.

MREŽE
Predvsem industrijski objekti v zadnjem času posegajo po ograjah izdelanih iz mreže. Vodilno vlogo pri tem so zasedle panelne mrežne ograje, ki so praviloma standardnih velikosti Izdelane so iz jeklene žice, ki je elektro varjena, cinkana in končno praškasto barvana v želeni barvi po RAL lestvici. Montirajo se na kovinske stebričke, ki se vgrajujejo v točkovne temelje ali na betonske oporne zidove (odvisno od situacije in projekta). Ograjo je mogoče enostavno prilagajati terenu. Ugodna cena, esteski videz, dolga življenska doba, velika varnost, hitra in enostavna vgradnja prepričuje investitorje, da se v vedno večjem številu odločajo za panelno ograjo. Govorimo o cenovno najbolj ugodnih ograjah.

LES
Ena najstarejših oblik izdelave ograj katere slabost je hitro propadanje, ker ne zdržijo dolgo pod zunanjimi vremenskimi vplivi. Danes poznamo posebne kemične postopke in barve, ki dajejo velike možnosti za estetsko vključevanje lesenih ograj v okolje ter izjemno podaljšujejo življensko dobo lesa. Les je praktičen, naraven , les je siguren in trajen, njegova uporaba kaže našo ekološko osveščenost.

PVC
(polikarbonat, plastika) : Razvoj polikarbonatov ali po domače umetnih mas (PVC) v zadnjem času nezadržno izpodriva kovine, les, aluminij. Kot zelo uporaben material se vedno bolj uveljavlja tudi v gradbeništvu predvsem za izdelavo oken, v zadnjem času pa tudi pri izdelavi ograj. Govorimo o materialu, ki je zelo odporen na vremenske vplive in tako tudi zelo primeren za izdelavo ograj. Slabosti se kažejo predvsem pri izdelavi zahtevnejših oblik vendar se tudi na tem področju bližajo dizajnom kovinskih ograj. Prednosti so dolga življenska doba in nezahtevno vzdrževanje.